čtvrtek 12. ledna 2017

Lékaři ve filmu - Cestou z Heleny




Cestou z Heleny (By Way of Helena) je neoficiální název filmu The Duel (Souboj). Je nejenom o souboji dobra se zlem, lékaře s léčitelem, ale také o souboji práva a spravedlnosti s autoritářstvím. 
- „A viděl jsem ho, Bůh je mi svědkem, že položil svou velkou ruku na hlavu kulhající dospívající dívky a uzdravil jí, že začala znovu chodit. Jako nějaký nový Ježíš Kristus.“
 - „Promiňte mi, Ctihodnosti, mám uvěřit tomu, že jí vyléčil? Jenom na ní položil ruku a ona šla?“
 - „Celou cestu do kostela. Ano. Druhý den se s ní oženil.“ 

Tak to je jedna tvář podivného kazatele, proroka a léčitele Abrahama Branta. Ta druhá je násilí rasismus a nějaká podivná forma hypnózy, kterou drží v šachu všechny obyvatele městečka Mount Hermon, nedaleko texaské hranice s Mexikem blízko řeky Rio Grande.  Píše se rok 1888 a jediné právo v zemi bezpráví určuje a prosazuje skupina mužů, kteří sami sobě říkají Texas Ranger.  
Western Souboj (The Duel) z roku 2016 není úplně westernem, jak jej znáte.  Je to spíš vyšetřování rasově motivovaných sériových vražd. 


Photo: Lionsgate

Abrahama Branta skvěle zahrál Woody Harrelson a role vyšinutého (ne na první pohled) padoucha mu jde. Na straně dobra je v roli Texas Rangera Liam Hemsworth. Ten, jako modrooký fešák s plnovousem, hrát nemusí, stačí, když snese pár ran a přežije až do konce. 
Není to tedy úplně jasné, protože film končí jako správný western. Končí jako Shane z roku 1953 a můžete si vybrat, jak to s hlavním hrdinou dopadne.
A nebyla by to recenze filmu s lékařskou tématikou, kdyby ve filmu nebyla role lékaře. 
Raphael Sbarge, jako představitel doktora Morrise, už má filmových doktorů na kontě víc. Třeba doktora Kaplana z televizního seriálu Jedenáctá hodina (Eleventh Hour) z roku 2009, doktora Meekse v v epizodě seriálu Castle na zabití (Castle) z roku 2013 nebo naposledy v roce 2016 v pěti epizodách televizního pohádkového seriálu Bylo nebylo (Once Upon a Time).
Jako doktor Morris v Souboji je podivně maloměšťácký a zcela pod vlivem Abrahama Branta. Ve městečku je sice i lékárna (role lékárníka nikoliv), ale jediný ordinovaný lék je kukuřičný (Corn Cure) s dostatkem odpočinku. Odkaz na Corn Cure (kukuřičnou medicínu) jsem nikde nenašel, tak podezřívám autory scénáře a doktora Morrise samotného, že je to jenom eufemismus pro bourbon.
Jinak postačí Morrisovi k výkonu lékařské profese dovednosti pouze krejčovské a jeho jedinou starostí je, zda bude mít na tolik ran dostatek nití. 
Protože zašívaná pacientka, jediná to oběť vyšívací dovednosti Morrisonovy, stejně nepřežila následující den, nechal se David Kingston (Liam Hemsworth) úhledně posešívat od manželky.

A to je asi všechno.  Z chirurgického hlediska ještě stojí za pohled naturalisticky ztvárněná amputace pravé dolní končetiny zhruba 15 centimetrů nad kotníkem. Už jenom proto, že při pohledu shora na řez amputované části končetiny zapomněli mistři filmových efektů, že v té oblasti procházejí dvě a nikoliv jen jedna kost.

By Way of Helena - USA 2016 
Filmové drama/Western 110 min
Premiéra: 24. června 2016
Režie: Kieran Darcy-Smith
Scénář: Matt Cook

Psáno pro Medical Tribune v listopadu 2016


Žádné komentáře:

Okomentovat