čtvrtek 4. října 2018

四 Máme myšky v kuchyni

Ode mne tentokrát jenom vysvětlivky:

 kdyby vám ten vtípek utekl, čte se sice stejně, ale mouka je anglicky flour,  kytka je flower. 
-  Disney pohádka je samozřejmě Aladin.

A teď už Háňa:

středa 12. září

1:47
Máme myšky v kuchyni.
Na jednu stranu jsou roztomilý, na stranu druhou by byly mnohem roztomilejší kdekoliv jinde než v kuchyni. Hmm. Vzpomínka na myší bobky pod mojí postelí a v šuplících postele mě přiměla k úpravě výroku, takže: Raději jinde než v budově kolejí. Myšky patří ven.

3:00
Připojit se k internetu není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát.

Novinky:
Mám internet account. Mám zaplacený internet na měsíc. (30¥/60GB)
Mám rozbitý sklo dveří do vedlejšího pokoje, kde zatím stále nemám spolubydlící.
Mám nefunkční router.
Mám zařízené, že ho zítra někdo přijde opravit.
Mám „objednanou“ opravu skla a opravu/výměnu síta proti hmyzu v okně.  
Nevím, kdy to někdo přijde opravit.
Mám hlad.

Prohlídka u doktora bude ve čtvrtek. Máme být před budovou v 6:50
Vážně mě chtějí zničit!

Mimochodem! Na prohlídce se bude dít přesně to, co jsem podstoupila v Česku v březnu:
EKG, RTG plic, krevní tlak a celková prohlídka = 1 den u praktického lékaře
+ nikdy nikdo nezjistil, jakou mám krevní skupinu a náběr + čekání na výsledek + 259 Kč = 1 den v laboratoři
Oba dny jsem měla být ve škole.

+ krevní testy, které jsem podstoupila 23.8. a zaplatila za ně 1640 Kč.
Původně to měly být téměř 4000 a udělat z nich 1640 Kč zabralo zhruba 2 hodiny konzultací s laborantkou a sestřičkou, která mě nabírala, vyžádalo si to několik telefonátů do hlavní laboratoře a podrobné zkoumání ceníku pro samoplátce. Jo a hodně přemýšlení ohledně toho, jestli se na to někdo podívá, abych to neplatila zbytečně.

Prohlídka stojí 500¥ (+/- 1625 Kč)
Skvělý. Fakt skvělý.

Na závěr bych chtěla říct, že tisknout se nahým hrudníkem na chladnou, tvrdou podložku a nechat se znovu ozářit je moc fajn. Už se těším! A na svlékání se před místními snad ještě víc.

Dneska jsem mluvila s „učitelem,“ na policii půjdeme možná v pátek. Až budu mít prohlídku od doktora a povolení k pobytu, ukáže mi studijní referentka školu a nemocnici.


Mám skříň. Přišla včera, vyzvedla jsem si jí dneska a odnesla jsem si jí do jídelny #2 kde jsem dnes obědvala poprvé. Rýže (bez chuti) + brambory (velmi chutné) s kousky masa (byly asi 3 a většinou to byla kost, tak jsem neochutnala) + tofu (slané, ale fajn) = 11¥



Skříň je zatím v krabici před pokojem a čeká, až znovu vytřu. Mám na to krásný nový mop.

Včera jsem poprvé vyprala prádlo! (Na pračce jsou jenom znaky. Natalia říkala, že ví, jak se spouští. No... Zmáčkla tlačítko pro přívod elektřiny, nechala navolený první program a zmáčkla start. Nejsem úplně spokojená s vývojem situace a znaky si dopřeložím, ale kdybych nevyprala – nové ručníky a hadříky – odešly by k pračce samy, protože jsem je namočila s naivní myšlenkou, že to přece budu mít přeložené hned...  O 6 dní později stále nemám přeložené všechny.)

Od včerejška mám květinu, vlastně 2.
Napsala jsem Zahraa (nebudu skloňovat arabský jméno,) jestli ví, kde sehnat „flour.“ Věděla. Došly jsme do květinářství. Hm. Tak jo. Stejně jsem chtěla kytku. 
Měly hlavně řezaný, ty jsem nechtěla. Tvrdily, že zasazený nemaj, ale když jsem zklamaně vylezla ven, objevila jsem, že na okně mají kytky v květináčích. Mám nějakej netřesk, či co. Hned se cítím líp.

Prodavačka neměla na vrácení 1¥. Řekla jsem, že 9 nemám a že je to dobrý. (Zahraa řekla, protože květinářka neumí anglicky a já čínsky.) Květinářka řekla, že to ne a že mi dá růži.
Takže mám netřesk (= nějakou dužnatou skalničku, která doufám přežije rok se mnou) a růži.
Ó, my se máme.

A mám 18 litrový barel s vodou. Voda z vodovodu se tu nepije, prej je špatná.
Kupovat 500ml, 1l a nakonec i 5l flašky se prodraží a navíc se tu netřídí. Nebo jakože jo, ale podivně.
Moje ekologický ego trpí.

A pak jsem zjistila, že si člověk může objednávat tenhle barel s vodou. Stojí stejně jako barel s 5 litrama v místním obchodě (10 ¥), vodu mi přinesou až do pokoje a navíc si vezmou ten starej barel, kterej je zálohovanej. Peněženka, ruce + záda, ekologický ego plesaj.

Dneska jsem poprvé od příletu jedla jablko a švestku. A myslím, že dneska je první den, co jsem neměla mango.

Čerstvé zprávy o počasí:
Ochladilo se. O pár stupňů, ale je to znát.
A hlavně! už není takové vlhko a konečně se můžu normálně nadechnout.
A pršelo. Ehm. Poprchávalo. Dokonce dvakrát ve dvou různých dnech. 5 kapek jeden den, 5 kapek o 2 dny později. Lepší malej déšť než žádnej déšť.

Jo a tráva a stromy a všechno je tady krásně zelený. Netuším, jak to dělají, vzhledem k místním teplotám. Snad vzdušná vlhkost z řeky?

A málem bych zapomněla!
Dneska jsem navštívila pokoj, kde bydlí Zahraa a viděla ji bez šátku, v triku s krátkým rukávem a ve ¾ kalhotách. Bez ponožek. Vypadá jako Jasmine. (Disney princezna, na název pohádky si nevzpomenu.)
Povídaly jsme si o Číně, studiu, o tom jak se zabydluju a potom taky o Česku a Íráku. O muslimech, o tom jaký maso můžou a nemůžou, o tradičních jídlech. Myslím si, že tohle čínský dobrodružství bude nejdelší a nejlepší zeměpisná lekce v životě!

Dneska děkuju květinářce za růži, protože jsem unavená, málem jsem na poděkování zapomněla a ta růže stojí určitě víc než 1¥.

PS: 
Za všechny odpovědi děkuju, čtu je, většinou několikrát, usmívám se nad nima a mám v plánu odpovědět, jen co budeme s WiFi víc kamarádit. Na mobilu se mi píše špatně a hlavně pomalu a moje včerejší snaha o odpovědi skrz počítač a hotspot skončila podle pořekadla „Pro dobrotu na žebrotu.“ Pan počítač spotřeboval dohromady 500 MB během asi 30 minut. 

500 MB je objem dat, který mi tady vystačily na týden včetně stahování aplikací, který jsem vyhodnotila, že potřebuju natolik, že to za to stojí. Slečna WiFi zatím ovládá mě rozhodně víc než já jí, ale alespoň mi dává prostor pro konverzaci v češtině. Já prosím počítač, aby zařídil, aby to fungovalo a čekám, co se bude dít. Počítač mlčí, občas WiFi přemluví, občas musím poprosit znovu.

4:51
Brou


1 komentář:

  1. Hehe, to zní hrozně fajn :) Děkuji moc za velice příjemný článek :) Moc jsem si jeho čtení užila. My jsme měli také takové myšky v kuchyni a tak to všechno muselo jít pryč. Pro nás ale tyto myšky byly spíše mušky, a to konkrétně mušky na kráse :) Tak naše kuchyně prošla kompletním faceliftem a máme pokoj! :-) Přeji krásný den.

    OdpovědětVymazat