čtvrtek 27. října 2016

Lékárníci ve filmu - Blondýna na předpis

aneb Jak ulovit lékárníka

Nemůžete pomoci všem, ale každý může pomoci někomu. Jenom lékárník (Sam Rockwell) dokáže pomoci každému. Tedy každému kromě sebe. Jak typické, že?

Photo © Samuel Goldwyn Films
Víte, jaký je život lékárníka na americkém maloměstě, kde široko daleko není žádná konkurence? Záviděníhodný? Úspěšný? Spokojený? Nic z toho. Je až k uzoufání nudný a plný každodenních malých zklamání. A to dokonce i v okamžiku, když převezme od tchána lékárnu a stane se jejím jediným majitelem. Zaměstnanci (teď už jeho zaměstnanci) jej stejně neberou o nic vážněji než před tím.

Jednoho dne to ale začne měnit atraktivní blondýna (Olivia Wilde), manželka jiného muže (Ray Liotta), jehož povoláním je „mít všechno“. Žena, které se v americkém slangu říká “trofejní manželka“. Ta nudu a frustraci zahání zábavným koktejlem psychofarmak v množství, které sice novopečeného majitele lékárny slušně uživí, ale stejně se v něm ten zodpovědný lékárnický hlásek ozývá: „Víš, že ty malé různobarevné tabletky nevyřeší všechno?“

Jenže na odpověď: „Až najdeš lepší řešení, dej mi vědět.“ už není co dodat. A tak se začnou dít věci. V duchu hesla, když nemůžeš vyhrát, můžeš se přidat na druhou stranu, se v lékárnickém životě pomalu roztáčí kolotoč, který začíná u pomalého zvyšování sebevědomí a nekomplikovaného sexu, aby se později přidaly také alkohol, drogy a možná i vražda.

Photo © Samuel Goldwyn Films
Pilulku si umí vzít každý, ale jenom lékárník ví, jak jí správně namíchat. Nejde přitom zdaleka jenom o povzbuzování mysli. Někdy je třeba „jenom“ vyhrát cyklistický závod. K tomu potřebujete recept na úspěch: jako základ růstový hormon hydrotropin[1] (na rychlé zotavení), trochu magnesia proti křečím, koncentrovaný Adderall®[2] na podporu soustředění, oxycodon[3] (na znecitlivění bolavých nohou) a pěknou dávku starého dobrého metamfetaminu[4] (na závěrečné povzbuzení).

Douglas Warney (tak se lékárník ve filmu jmenuje) nebyl v životě zvyklý vyhrávat, ale začal se mu líbit ten pocit. Jenže na šikmé ploše to nikdy nevydrží dlouho. Jednou najdete mezi střepy bývalé výlohy v lékárně odpadkový koš a nakonec dojde i na mrtvolu v přípravně. A smrt skutečně může být vysvobozením z nudného životního stereotypu i adrenalinové jízdy. Smrt vás paradoxně může taky vrátit do života, dokonce i do života, kde se toho moc nemění.

Photo © Samuel Goldwyn Films
Kde se toho moc nemění, tam je důležitý dnešek.

Blondýna na předpis je, od začátku do konce, film o lékárníkovi. Prakticky nesleze z plátna a, i když to není úplně superhrdina, je to někdo, komu můžeme jako diváci fandit. Jasně, někdy dělá hlouposti a hloupé životní chyby. Ale kdo je neděláme?

A co víc, ve filmu jsou i sekvence přípravy magistraliter. Sice je to taková americká verze, nad kterou pravověrným rutinérům v přípravě a autorům metodiky správné laboratorní praxe musí vstávat vlasy hrůzou, ale je to alespoň něco. Dozvíte se, že nakládání s návykovými látkami v USA kontroluje nikoliv léková agentura, ani regionální zdravotní komise, ale rovnou DEA[5]. A jako bonus najdete ve filmu i několik dalších speciálních receptur na to, aby party trvala víc než jen několik hodin a pro zajímavější pracovní den a ještě mnohem zajímavější polední pauzy.

Recepty odrecituje Jane Fonda, která vlastně celý příběh vypráví (v dabované verzi hlasem Elišky Balcerové). A jak sama říká, ve Woodberry se toho sice moc nemění, ale jednou za čas je změna dobrá. Ať už jde o změnu v celkovém vzhledu lékárny nebo o rozhodnutí změnit svůj život a nezapomenout přitom na zodpovědnost a důležité závazky.

Photo © Samuel Goldwyn Films
A trofejní blondýna? 
I když se vydá objevovat svět vlastní cestou, v lepším případě zachová vlídné přátelství se "svým" lékárníkem. V horším se druhou sobotu v září stane lacinou trofejí jiného, ve městě, kde není rozumět ani jídelnímu lístku, třeba v Budapešti.

Nemůžete pomoct všem, ale každý může pomoct někomu.  A někdy jste ten někdo vy sám.



Blondýna na předpis (Better Living Through Chemistry)
Komediální drama USA/Velká Británie, 2014, 91 minut
Scénář a režie: Geoff Moore a David Posamentier
Na ČSFD 59 %





[1] Asi perlil překladatel a s největší pravděpodobností jde o hypertropin. Scénáristům taky asi neradil žádný farmaceutický poradce, protože perorální použití rozhodně není na místě.
[2] Kombinace amfetamin a dextroamfetamin používaná k léčbě ADHD.
[3] Snad není třeba vysvětlovat, opiové analgetikum/anodynum pod obchodními názvy Percocet®, Percodan® nebo Tylox®.
[4] Buď chyběla rada farmaceutického poradce, nebo pro jistotu, kdyby Adderall® nestačil.
[5] Drug Enforcement Administration (Národní úřad pro kontrolu obchodu s drogami) je jedna z regulačních federálních agentur Spojených států amerických. Zabývá se bojem proti pašování a distribuci drog. S ročním rozpočtem pro rok 2016 převyšujícím 2 miliardy dolarů zaměstnává více než 12 tisíc lidí, přičemž více než 4000 z nich má status zvláštního agenta. 

Psáno v 24. srpna 2016 pro Časopis českých lékárníků 

Žádné komentáře:

Okomentovat