čtvrtek 17. listopadu 2016

Lékárníci v pohádce - O loupežníku Rumcajsovi

Apatykář Pulvr

Výrobu dynamitu v lékárně jsem zmiňoval už u filmu Sufražetka, ale pro dynamit v lékárně máme dřívější předlohu v české pohádce. 

Už v roce 1967, v sedmé příhodě první série večerníčků O loupežníku Rumcajsovi apatykář Pulvr podstrčil Rumcajsovi střelný prach. Ono to vlastně bylo už o 101 let dříve[1], v době kdy táhl Prus na Jičín..


Rumcajs s Mankou se v lékárně nemohli dopočítat třiceti krejcarů na kýchací prášek, a tak jim Pulvr docela zadarmo nechá „něco silnějšího“. A sotva si to ti dva z apatyky odnesou, potměšile se pochechtává.

Nic víc se z večerníčku nedozvíte, ale v knížce se vysvětlení nabízí. Dokonce je tam o lékárničení něco navíc. 

Třeba o reexportu:
·         Vešli do apatyky a tam stál mezi skleničkami a lahvičkami apatykář Pulvr. Válí na prkýnku pilulky, i když jich má po pultem plnou baňku. „Nač je třeba v Jičíně tolik pilulí?“ diví se Rumcajs. „Táhne sem vojsko z Prus a bude tu co nevidět, tak pilulí nikdy nebude dost,“ povídá Pulvr.

Dál už je to stejné, jen původní cena nebyla 30 ale 13 krejcarů, ale je to jedno, Rumcajs měl připraveno stejně jen sedm. Tržní mechanismus v praxi. Německá poptávka zvyšuje cenu. A pro loupežníky zdarma?  

·         Apatykáři se nezdálo takhle prodávat. Podrbal se na nose a podstrčil Rumcajsovi a Mance kulatou krabičku. „Tuhle mám něco extra pro loupežníky…“ Rumcajs s Mankou vzali krabičku a šli. Apatykář Pulvr nahoře v bytě povídá své ženě: „Měl jsem tam trochu hromového prášku na trhání kamene. Jestli k nám přitáhne Prus, mohl bych s tím mít popotahovačky, tak jsem se toho zbavil.“

Charakter apatykáře Pulvra pak dokreslí ještě příhoda, jak v řáholeckém rybníku pytlačí kapry a do sbírky dětských antihrdinů přibude další úlovek. Ve většině filmů má i loupežník a padouch větší sympatie diváků než lékárník.

Pořád si myslíte, že je ovlivnění veřejného mínění jednoduchá a rychlá záležitost?

O loupežníku Rumcajsovi
Režie: Ladislav Čapek
Výtvarník: Radek Pilař
Namluvil: Karel Höger a Eduard Cupák
Foto: Česká televize




[1] 1866, bitva u Hradce Králové

2 komentáře:

  1. Teda Rumcajs je oblíbená pohádková postava mých dětí, dokonce mají podle něj i dětský nábytek, ale nikdy by mě nenapadlo dávat postavu lékárníka Pulvra do historického kontextu. I když třeba historie je v Rumcajsovi hodně aktuální a různé náznaky a kontext se dá najít skoro v každém díle. :)

    OdpovědětVymazat
  2. ono to je víc než o historickém kontextu o zobrazování lékárníků ve filmovém zpracování

    OdpovědětVymazat