čtvrtek 10. listopadu 2016

Lékárníci ve filmu - Sufražetka

Sufražetka je označení bojovnice za politická práva žen, zejména za rozšíření volebního práva i na ženy. Původní hanlivé označení ale členky radikálního spolku pro volební právo pro ženy (WSPU) hrdě přijaly.


Píše se rok 1912 a v Londýně se ženské hnutí za volební právo pomalu radikalizuje.  Není se co divit, když ženy z rozprav v parlamentu slyší, že: „…ženy nejsou klidné povahy, ani vyrovnané mysli, aby mohly zasahovat do politických záležitostí. Pokud ženám dovolíme volit, bude to znamenat rozpad sociální struktury, kde jsou ženy velmi dobře reprezentovány jejich otci, manžely a bratry. Pokud ženám dovolíme volit, už to nepůjde zastavit, budou žádat o právo kandidovat na funkce poslanců, ministrů a soudců…“    

Photo © Pathe
A přestože je film Sufražetka hlavně o ženském boji za volební právo na začátku dvacátého století, ve vedlejším motivu najdeme i příběh lékárnického manželského páru, přičemž Hugh Ellyn vlastně ani není úplně lékárník. Jeho otec mu sice přenechal lékárnu, ale on nemá žádný diplom, a jak říká jeho žena lékárnice Edith (Helena Bonham Carter), chemii si nikdy příliš neoblíbil. Ani nemusí, chemii v lékárně zvládá paní Ellynová za oba.

Lékárna se pro jednu ze skupin aktivních bojovnic stává centrem a zázemím, kde paní Ellynová vedle přípravy inhalací a míchání mastí drtí pistilem v třence uhlí a ledek se sírou při výrobě trhavin. Kromě toho zvládá techniky jiu- jitsu, které samozřejmě, na obranu před policejním násilím, vyučuje i ostatní ženy. (Učitelka bojových umění v ženském hnutí skutečně existovala a jmenovala se Edith Garrudová.)

Jenže do opravdového boje se nejúčinněji zapojí jen ti, kteří nemají co ztratit. A to lékárníci nejsou. Mají se o co bát a také mají dostatek inteligence, fantazie a konzervativní zkušenosti, aby si dokázali představit nejhorší důsledky lépe než nejistá očekávání možné spravedlivější budoucnosti.  A tak lékárník Ellyn, vedený láskou a zodpovědností, zamkne v rozhodující chvíli svůj nejcennější poklad do skladu chemikálií.
Historii přece mohou riskantně, zbrkle a za cenu největších obětí měnit jiní. Nebo jiné.


Sufražetka (Suffragette)
Drama, Velká Británie
2015, 106 minut
ČSFD 69 %

Psáno pro Časopis českých lékárníků 5/2016

Žádné komentáře:

Okomentovat