čtvrtek 15. prosince 2016

Lékárníci v pohádce - O zrzavé Andule

Zrzavá Anička Posedlá z Básníků nebyla v lékárně první zrzavou Andulou. Tu si zahrála Ivana Andrlová v roce 1988 v pohádce O zrzavé Andule.

Děj pohádky je situován na Kampu a Malou Stranu odhadem do poloviny 19. století. Andulka nemá s lékárnou mnoho společného, jen u rodiny lékárníka slouží. Potají si myslí na zahradníka Josífka (Jan Čenský). Jenže zahradník před zrzavými copy[1] dává přednost lékárníkovic zpovykané dcerce Terezce (Simona Postlerová).

Tatínka lékárníka (Josef Bek) a maminku, paní lékárníkovou (Květa Fialová) má omotanou kolem prstu a je na ně pěkně hubatá. 

Z lékárnického pohledu se o lékárně moc nedozvíme. Snad jen o charakteru. Tatínek se sice snaží počínající psychické problémy dcery (frustrace z absence vhodného nápadníka) řešit pomocí farmakoterapie, jenže dcerunka rozhodně ví, že IPLP ženicha nenahradí, natož urozeného: 

„Práškama a mazáním kurýrujte ischias těm svým malostranským babkám. Mně zařiďte, abych byla zvaná na plesy do všech paláců, co je jich tu kolem.“

Ona se té vlídnosti dobře naučila od tatínka, nejednou totiž od něj totiž slyšela u siesty po dobrém jídle, když cinknul zvonek u lékárny: „Jestli je to nějaká baba pro mazání, ať s ní Andula vyrazí dveře.“

Není se tedy co divit, že veřejné mínění (reprezentováno malostranskými drbnami na Kampě v tržnici) je lékárníkům nenakloněno i ve chvílích, kdy lékárníkům není úplně do vesela. 

Kromě pohádkových stereotypů měla filmová tvorba už na sklonku 80. let minulého století snahu upozorňovat na rodící se problémy se stravováním. Nejenom v rovině hrozícího metabolického syndromu:  
„Spát nemůžete proto, že se na noc přejídáte…“
 ale i z hlediska poruch příjmu potravy:
·         „Jak chcete, ode dneška nevezmu do úst ani sousto a umřu vám!“

A to je z apatyky na pražské Malé Straně všechno. Pohádka sice dobře dopadne, lékárníkovic Terezka se napraví (skoro) a Andulka se dostane Josífkovi za ženu. Jen lékárník, a tentokrát s celou rodinou, ze zpracování nevychází úplně jako kladný hrdina. Zvlášť, když se snaží problémy řešit standardní vyčkávací taktikou: „počkáme si, až tu naší holku to bláznění přejde…“

I paní lékárníková, ale tuší, že čekání vždycky nebývá nejlepším řešením.  „Jejdanáčku, to nevím, jestli se dočkáme…?“ 

Režie: Vlasta Janečková
Rok výroby: 1988
62 minut
Foto: Česká televize

Psáno pro Časopis českých lékárníků 7/8 2016.




[1] i když taky nic neví, není to žádný Jon Sníh z hlídky

Žádné komentáře:

Okomentovat