čtvrtek 8. prosince 2016

Lékárníci ve filmu - Hořká pilulka

Hořká pilulka (Bitter pill)

Elizabeth Rodriguez
I tak se mohl jmenovat filmový snímek Vedlejší účinky z roku 2013.  Více už  jsem o něm psal v sérii Lékaři ve filmu, ale ve filmu dostala roli i lékárnice. 

Mnohoznačný význam slovního spojení „hořká pilulka“ dává mnohovrstevný rozměr i tomu, co ve filmu nebylo, respektive bylo, ale stejně jako filmová lékárnice tak trochu skryté na pozadí příběhu.

               
Jeho základní linie je docela jednoduchá. Mladý manželský pár, Martin a Emily Taylorovi (Channing Tatum, Roone Mara) si žije relativně na vysoké noze, dokud na to Martinovi nepřijdou a nepošlou ho na čtyři roky do vězení za zneužívání informací v obchodním styku. Emily se mezitím potká s někým jiným a spolu vymyslí plán na „velké peníze“. Na konci je jedna mrtvola, jeden vězeň a jedna chovankyně psychiatrické léčebny. A mezitím se zhroutí a znovu poskládá život, kariéra a manželství jednoho obyčejného psychiatra (Jude Law).

Podle výkladového slovníku je sousloví „hořká pilulka“ používáno v situacích, kdy je nezbytné akceptovat něco nepříjemného. A nepříjemností je v druhém pohledu na filmový děj celá řada.

Velký význam má motiv volné a neregulované reklamy na léky vázané na předpis: „když lidi vidí v reklamě v televizi, že je lék dobrý, uvěří.“  Tím se film stává i varovným mementem, jaký by uvolnění reklamy mohlo mít dopad. V jiné dějové linii se nabízí pohled na křehkou rovnováhu mezi obrovskou zodpovědností lékařů na straně jedné a lákavými svody farmaceutických firem na straně druhé. Kromě toho jsou patrná i pokušení vyplývající z obrovské informační převahy, kterou lékaři mají nejenom nad svými pacienty, ale nad laiky obecně.

A protože příležitost dělá zloděje, stačí vědět, že akcie jedné firmy raketově stoupnou, pokud její konkurence strmě padá. Vydělávat na tomto tržním pravidle trestné není, ale pracovat na tom, aby se tak stalo, to už trestné je. A jakmile jste jednou na šikmé ploše, už se vezete. I malá chyba může poškodit pacienta a i jeden jediný pacient může zničit roky budovanou kariéru. A když máte přede dveřmi novináře a televizní kamery, nejprve se zády otočí kolegové, pak firmy (pro jejichž klinické studie je takový lékař hrozbou) a nakonec i rodina.

Ve světě nekonečného moře informací je pro pacienta obtížné orientovat se v širokém spektru více či méně nepravděpodobných vedlejších účinků léčiv. Na druhou stranu, když se takový „pacient“ vyzná nebo má zkušeného mentora (Catherine Zeta-Jones), dokáže obrátit vedlejší účinky léčiv ve svůj prospěch. Stejně tak lze vcelku jednoduše nastudovat klinický obraz mnoha onemocnění, což dává i průměrným hercům slušnou šanci na věrohodné simulování závažné nemoci. Kupříkladu depresi velmi dobře vysvětlíte citováním některých odstavců z knihy Willima Styrona Viditelná temnota.     


A kde se skrývá lékárník?
Elizabeth Rodriguez - Živí mrtví
Photo by Justina Mintz/AMC/ - © AMC Film Holdings LLC.
Ano tenhle nepravidelný sloupek je o lékárnících ve filmu. Ve Vedlejších účincích lékárnici hraje Elizabeth Rodriguez, ale v jakémkoliv záběru byste jí hledali marně. Lékárna (takový ten americký drugstore) ve filmu sice je, ale místo lékárnice musí stačit pouze zvuková stopa.  Ale stojí za to. 

Představte si nepříjemně posazený tón hlasu nevrlé toaletářky zkřížený s chropotem zombií ze seriálu Živí mrtví (taky tam hrála) a tenhle hlas promítněte do následujícího dispenzačního monologu:

 -TAYLOROVÁ!!!
- Ano, to jsem já (tichým hláskem)
- Už jste TO někdy užívala!?
- Ne (ještě tišším hláskem)
- Může mít vedlejší účinky: nevolnost, svalovou únavu, nespavost, změny v chuti k jídlu, sucho v ústech, podrážděnost…   PLATÍTE HOTOVĚ!?

Přitom ani jeden z předepisujících lékařů ani sama lékárnice neřekne to důležité: jedním z možných vedlejších účinků je náměsíčnost.

Ano, můžete namítat, že náměsíčnost je velmi neobvyklý vedlejší účinek antidepresiv. Dokonce můžete argumentovat i tím, že někteří specialisté na spánkové poruchy občas používají antidepresiva právě kvůli terapii somnolence. A právě somnolence je relativně častým vedlejším účinkem hypnotik, včetně Z- hypnotik třetí generace.

Ale odpusťme scénáři tuto farmakologickou nepřesnost, bez somnolence by nebyla ústřední zápletka, ani náměsíčné krájení zeleniny a příprava toastů a vlastně ani výborně zahraná epizoda sexsomnie (specifický projev náměsíčnosti, při němž nechodíte po bytě), po níž řekl nadšený manžel: „vynálezce téhle tablety neskutečně zbohatne.“

Vedlejší účinky je vypointovaný forenzní detektivní příběh, který kritizuje nejenom šedou zónu prostředí farmaceutických firem, ale také profesionální selhání lékařů, kteří s farmaceutickým průmyslem spolupracují. Je i připomenutím, že v jakékoliv situaci je při předepsání léku pacientovi primárním a nejdůležitějším aspektem prospěch pro pacienta, který musí za všech okolností zůstat v centru pozornosti lékaře.

Vedlejší účinky (Side Effects) - Psychologický / Krimi / Drama / Thriller
USA, 2013, 101 min
Režie a kamera:  Steven Soderbergh
Scénář:  Scott Z. Burns
ČSFD – 77 %
Na Mezinárodním filmovém festivalu Berlinale získal v roce 2013 Steven Soderbergh ocenění Zlatý Medvěd za nejlepší film.

Psáno pro Časopis českých lékárníků 11/2016

Žádné komentáře:

Okomentovat